Driver pentru dispozitiv necunoscut (unknown device)

Drivere la pachet pentru chestiile obişnuite dintr-un calculator (placă reţea, placă video, sunet, etc.):

Windows XP (32 bit):
Easy Driver Packs v6.5 (WinXP-x86) (359 MB)

Windows 7:
32 bit: Easy Driver Packs v6.5 (Win7-x86) (1.06 GB)
64 bit: Easy Driver Packs v6.5 (Win7-x64) (1.32 GB)

Atenţie: Win 7 instalează drivere generice pentru unele dispozitive, care nu îndeplinesc toate funcţiile acestora. De exemplu, pentru placa de sunet instalează un driver standard (High Definition Audio Driver) care nu poate accesa intrarea audio (microfonul). De aceea se recomandă instalarea driverelor specifice, din pachet sau de pe saitul producătorului.

Windows 8:
32 bit: Easy Driver Packs v6.5 (Win8-x86) (823 MB)
64 bit: Easy Driver Packs v6.5 (Win8-x64) (1.11 GB)

------------------------------
Dacă trebuie să instalezi driverul pentru alt device dar nu ai cd-ul de instalare şi nu ştii cum se numeşte pentru că nu scrie numele pe el sau se află în interiorul calculatorului (valabil pentru orice tip de Windows):

Click dreapta My Computer ->Properties ->Hardware ->Device Manager (sau mai scurt, Start Menu ->Run ->tastează devmgmt.msc şi OK).

Dispozitivul fără driver va fi afişat cu un semn de întrebare galben, cu numele Unknown Device. Click dreapta pe el, Properties ->Details ->Hardware ids.

Dacă este un dispozitiv intern, în şirul de litere şi cifre vom avea PCI\VEN_****&DEV_****..... , unde PCI reprezintă faptul că e un device intern iar VEN (vendor=firma producătoare) şi DEV (device=dispozitiv) sunt reprezentate prin coduri hexadecimale din câte 4 cifre şi litere. 

Dacă este un dispozitiv extern (usb), în şirul de litere şi cifre vom avea USB\VID_****&PID_****..... , unde USB reprezintă faptul că e un device usb (logic, nu?) iar VID (vendor id=codul firmei producătoare) şi PID (product id=codul produsului) sunt reprezentate prin coduri hexadecimale din câte 4 cifre şi litere.

Odată aflat codul firmei/produsului, se poate afla numele firmei producătoare şi numele acestui produs, pentru a găsi driverul corespunzător.

Pentru PCI, lista completă cu coduri, actualizată permanent, aici: http://pci-ids.ucw.cz/v2.2/pci.ids
Pentru USB, lista coduri aici: http://www.linux-usb.org/usb.ids
Se caută cu search/find în browser (Ctrl+F) după codul firmei şi/sau produsului şi se găseşte numele firmei/produsului, apoi se caută cu Google driverul corespunzător.

Alt sait pentru coduri PCI, mai simplu de folosit dar nu la fel de complet, cu funcţie de căutare inclusă: http://www.pcidatabase.com/

Notă pentru cei cu IQ sub medie: cele 4 asteriscuri ( **** ) reprezintă cele 4 cifre/litere care apar la Hardware ids şi care sunt codul firmei/produsului. În caz de IQ mult sub medie, apelaţi la un prieten, dar aveţi grijă că cine se aseamănă se adună!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Cu siguranta vor fi utile in viitorul apropiat.
Bravo tie pentru ce stii si imparti si cu altii!
Multumesc mult pentru ce ai pus aici.

Anonim spunea...

Super misto.
Tks.

Unknown spunea...

plsss nu reusesc sa trag programul USB\VID_2304&PID_0211&REV_0000
ajutati-ma

Trimiteți un comentariu