Dacă Setup-ul pentru instalarea Windows (sau orice alt sistem de operare) dă erori de genul ecran albastru sau nu "vede" hard-diskul, înseamnă că nu are integrate driverele SATA corespunzătoare pentru acel calculator.
În acest caz se urmează paşii:
1. Se intră în BIOS Setup (se apasă tasta Del sau Delete ori F2 ori altă tastă corespunzătoare conform mesajului care apare scris jos la pornirea calculatorului: "Press X to enter Bios Setup..." sau ceva asemănător).
2. Se caută prin toate rubricile o setare de genul SATA (sau AHCI) Controller şi se schimbă din AHCI în IDE (sau din Enhanced în Compatible) apoi se intră la rubrica Exit din BIOS şi se dă Save and Exit.
3. Se instalează sistemul de operare.
Pentru a pune controlerul SATA înapoi în modul AHCI (nu funcţionează pe Win XP), pentru un plus de performanţă (nesemnificativ) al hard-diskului, după instalarea Windows se urmează paşii:
1. Se instalează driverul SATA corespunzător pentru placa de bază (vezi şi rubrica "Driver pentru unknown device" de pe blog).
2. Se rulează programul Microsoft Fix It şi apoi restart.
3. Se intră în BIOS Setup şi se schimbă controlerul SATA din IDE în AHCI apoi se dă Save and Exit.
---------------------------
Chestii tehnice:
AHCI = Controllerul pentru modul S-ATA (serial ATA) prin care se transmit datele de la/spre hard-disk
IDE = Controllerul pentru modul vechi P-ATA (parallel ATA), cel cu interfaţa cu mufa şi cablul late
Controllerul IDE la calculatoarele noi, cu SATA, este doar virtual, pentru compatibilitate cu sisteme de operare mai vechi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu