Sportul pentru aspect

Sportul pentru modelarea corpului şi trasul de fiare la sală în special

-- Pentru cei care au impresia că aşa m-a făcut mama sau că mersul la sală <=> jucat fotbal în curtea şcolii --

Avantajele trasului de fiare (culturism/bodybuilding amator) şi sportului în general:

1. Corp frumos.
2. Corp sănătos.
3. Tonus muscular/forţă fizică.
4. Disciplină/voinţă.
5. Mod inteligent de petrecere a timpului liber.

Dezavantajele (da, sunt şi dezavantaje grămadă!):

1. Efort fizic major.
2. Dureri musculare frecvente.
3. Efort intelectual.
4. Bani cheltuiţi.
5. Timp cheltuit.


Să încep cu dezavantajele (pledoaria ultimă rămâne mai bine în mintea judecătorului :) )

1. Efort fizic major.
Pentru a produce schimbări în corp, trebuie tras tare de fiare, nu e ieşit cu prietenii la nişte pase cu balonul, alergat 10 metri şi apoi la bere. Muşchii trebuie stresaţi puternic, rupţi, frânţi, pentru ca subconştientul să ia în considerare mărirea masei musculare. Pentru subconştient, această mărire e necesară pentru a face faţă solicitării extreme, altfel organismul ar eşua în încercarea sa de supravieţuire.

Asta presupune efort fizic foarte mare, acest efort fiind produs doar la simpla dorinţă a persoanei, nu datorită unor solicitări externe. Bineînţeles, subconştientul se va opune acestui efort considerat inutil de el, pentru că nu ţine de supravieţuire, ţine doar de un moft al persoanei (moftul de a arăta bine). În general subconştientul se opune oricărui efort, de aici provine "lenea".

2. Dureri musculare frecvente.
Forţarea muşchilor aproape de maxim duce la rupturi microscopice în ei, de aici febra musculară, dureri de muşchi/ligamente/tendoane. Plus oboseala locală, la nivel de ţesut muscular şi oboseala generală a organismului. Rezultă frecvente zile cu senzaţii de "lovit de tren".

3. Efort intelectual.
Nu e şah, dar implică ceva efort intelectual. Bătălia permanentă cu subconştientul (cu "lenea" adică), autocontrolul, autosugestiile  (încurajările) permanente care trebuie schimbate periodic pentru a nu se prinde subconştientul de "păcăleală". Plus autocontrolul la hrănire, o altă bătălie cu subconştientul mereu înfometat. Plus organizarea antrenamentului şi căutarea de informaţii privind exerciţiile şi modul de hrănire.

4. Bani cheltuiţi.
Bani pentru abonament la sală, mulţi bani pentru suplimente proteice, şi mai mulţi bani pentru alimente bogate în proteine. Ţesutul muscular nu creşte cu cartofi şi pâine, de aceea vor trebui investiţi ceva bani în proteine. În cazul în care rezultatele nu sunt nici pe departe pe măsura aşteptării, acei bani sunt pur şi simplu irosiţi.

5. Timp cheltuit.
Un minimum de 3 antrenamente săptămânal a câte 1.5-2 ore e necesar, altfel tot efortul ar putea deveni inutil. Asta înseamnă ceva timp petrecut la sală, timp care ar putea fi utilizat pentru altceva.

Să detaliez avantajele:

1. Corp frumos.
Motivul major pentru trasul de fiare, după cum îi spune şi numele în engleză, bodybuilding = construirea/modelarea corpului. Nimeni nu vrea să fie gras, cu şuncile atârnânde, slab, cu pielea întinsă pe oase sau cu un corp disproporţionat, picioare groase şi braţe subţiri, talie lată şi umeri înguşti, gambe groase şi coapse subţiri, etc. etc. Aspectul fizic se poate modela după dorinţă prin sport şi în special prin tras de fiare.

2. Corp sănătos.
Sportul înseamnă sănătate, asta ştie oricine. Corpul este un aparat locomotor şi pentru a-l menţine în funcţiune şi în bune condiţii trebuie pus să facă lucrul pentru care este construit: mişcare. De asemenea  şi mintea beneficiază din plin de activitatea sportivă, creierul este oxigenat corespunzător, hrănit corespunzător. "Mens sana in corpore sano".

3. Tonus muscular/forţă fizică.
Încă nu s-a inventat anti-gravitaţia, aşa că e nevoie de forţă musculară şi condiţie fizică bună în diferite situaţii din viaţă. Muşchi mai mari şi bine antrenaţi rezultă în rezolvarea mai uşoară a diverse probleme care nu se pot soluţiona doar cu intelectul (încă).

4. Disciplină/voinţă.
Antrenament periodic, dietă cât mai strictă, asta duce la o disciplină generală care se va reflecta în viaţa de zi cu zi. Impunerea dorinţei conştientului asupra subconştientului şi controlul strict asupra acestuia din urmă dezvoltă o voinţă puternică, ce aduce beneficii şi modului de viaţă.

5. Mod inteligent de petrecere a timpului liber.
Timpul liber şi-l petrece fiecare cum consideră mai adecvat. Dacă totuşi la un moment dat pare că e timp pierdut aiurea fără niciun beneficiu vizibil, atunci antrenamentul la sală este o opţiune inteligentă de ocupare a timpului liber care aduce multe beneficii descrise mai sus.
_________________________________________________________

După evaluarea avantajelor şi dezavantajelor, se trage linie şi se alege calea de urmat.
Eu am ales-o:
Mă duc la sală!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu